Blog > Komentarze do wpisu

Rolada serowa z nadzieniem pieczarkowym.

Drugi wariant rolady serowej, tym razem z nadzieniem pieczarkowym. Ta wersja pojawiła się w moim domu już kilka lat temu i powraca przy różnych okazjach. Z dwóch wariantów, które się tutaj pojawiły, ten u mnie zdecydowanie wygrywa (mimo że szpinak uwielbiam :) ). Przepis, sprawdzony wielokrotnie, pochodzi  „Biblioteczki Poradnika Domowego” nr 2/94.

Przygotujcie:
  • 50dag żółtego sera
  • 40dag pieczarek
  • Cebula
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz, bazylia, oregano

Wykonanie:

Ser żółty zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do wrzącej wody na około 30 minut.
Przygotowujemy farsz. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy pieczarki pokrojone w drobną kostkę. Gdy odparuje woda (która wydzieli się w trakcie smażenia), doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Ser rozwałkujemy na kształt prostokąta, a na niej rozsmarowujemy pieczarkowe nadzienie. Zwijamy roladę i ciasno zawijamy ją folią spożywczą. Zostawiamy w lodówce do mocnego schłodzenia. Kroimy w plastry o grubości 1 cm.


piątek, 01 czerwca 2012, kuchning

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Lista Blogów Kulinarnych