Blog > Komentarze do wpisu

Rolada serowa z nadzieniem szpinakowo-łososiowym.

Tym razem mam dla Was przepis na serową roladę ze szpinakiem i wędzonym łososiem. Nie trzeba się przy niej dużo napracować, a efekt jest naprawdę bardzo dobry. Rolada sprawdza się zarówno jako przekąska czy dodatek do kanapek. A jeśli brakuje Wam pomysłów co podać na stół w ramach zimnej płyty – wypróbujcie ten przepis : ) W kolejnym poście też rolada serowa, ale w wersji z pieczarkami.
Przygotujcie:
  • 30dag żółtego sera
  • 20dag mrożonego szpinaku
  • 10-15dag wędzonego łososia
  • Camembert/Serek topiony*
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

Ser żółty zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do wrzącej wody na około 30 minut.

W międzyczasie przygotowujemy farsz. Na odrobinę oliwy wykładamy zamrożony czosnek. Gdy się rozmrozi, a woda odparuje, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojony w plasterki camembert lub serek topiony, które zagęszczą masę szpinakową. Po roztopieniu sera wyłączamy palnik. Wędzonego łososia kroimy na małe kawałki i dodajemy do farszu.

Ser wyjmujemy z folii i rozwałkujemy, nadając mu kształt prostokąta. Rozsmarowujemy nadzienie i zwijamy w roladę. Roladę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki do mocnego schłodzenia. Po wystudzeniu kroimy w plastry grubości około centymetra.

*osobiście wolę wersję z camembertem, ale serek topiony sprawdza się równie dobrze.


czwartek, 31 maja 2012, kuchning

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: olala, 178-212-48-82.lss.net.pl
2013/06/11 14:19:12
ciekawy pomysł z tym serem! wygląda zupełnie jak ciasto ;) pozdrawiam i zapraszam na łososia z grilla www.zgrilla.pl/grillowany-losos-z-czarna-porzeczka/ :)
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Lista Blogów Kulinarnych