Blog > Komentarze do wpisu

Granola otrębowa z bakaliami.

Już chyba z dwa miesiące zabierałam się za zrobienie granoli otrębowej, ale bez przerwy odkładałam to w czasie. I to był ogromny błąd – domowa granola jest naprawdę genialna. Osatatnio miałam ochotę na muesli, Ania podesłała mi przepis, ale nie miałam wszystkich składników. Następnego dnia kupiłam składniki, ale nie mogłam otworzyć przepisu. Więc stworzyłam swój : ) W ten sposób powstała granola z otrębów (zamiast płatków owsianych, które pojawiają się w większości przepisów) z mnóstwem bakalii, których ilość oraz rodzaj możecie dowolnie modyfikować. Przy okazji wpadłam na pomysł zrobienia batonów muesli. Gdy tylko znajdę trochę czasu zabiorę się za eksperymenty i zobaczymy co mi z nich wyjdzie : )

Przygotujcie:

  • 2 szklanki otrębów owsianych
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • ½ szk. siemienia lnianego
  • ½ szk. pestek dyni
  • ½ szk. słonecznika łuskanego
  • 40g migdałów
  • ¾ szk. żurawiny suszonej
  • ¾ szk. rodzynek
  • 3 łyżki miodu

Wykonanie:

Migdały obieramy ze skórek i siekamy. Piekarnik nagrzewamy do 130-140oC. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy, łączymy z miodem i rozkładamy równo na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 170oC i zostawiamy na kolejne 20 minut. W międzyczasie kilka razy mieszamy, aby równo się suszyło. Wyciągamy z piekarnika. W trakcie, gdy nasza granola będzie stygnąć, również warto kilka razy ją zamieszać, ponieważ w  przeciwnym razie może się posklejać. Gotową granolę przechowujemy w słoikach.


czwartek, 17 maja 2012, kuchning

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Lista Blogów Kulinarnych