Blog > Komentarze do wpisu

Prosty chlebek otrębowy.

Dzisiaj miało być o czymś zupełnie innym, jednak na specjalne życzenie dodaję przepis na chleb otrębowy bez twarogu. Jeśli lubicie pieczywo otrębowe, ale nie przepadacie za konsystencją czy smakiem wypieków z użyciem twarogu to koniecznie wypróbujcie ten chleb. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamiast pestek dyni i słonecznika użyć kminku czy innych ulubionych ziół. Z podanej ilości składników wychodzi mały chlebek, dlatego im mniejszej użyjecie keksówki tym lepiej. Moja ma 21 na 11 cm, ale lepsza byłaby jeszcze mniejsza.

Przygotujcie:

  • 4 łyżki otrębów owsianych
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej*
  • 50 ml naturalnego serka homogenizowanego lub gęstego jogurtu
  • 1 duże jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • dodatkowo: ulubione zioła lub słonecznik/pestki dyni

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 2000C. Foremkę natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia.

Otręby, skrobię, proszek do pieczenia, sól i zioła/ziarna (użyłam słonecznika i pestek dyni) mieszamy. Dodajemy jajko i serek/jogurt.
Całość miksujemy tylko do połączenia się składników.

Chlebek pieczemy ok. 35 minut, do suchego patyczka.

*zamiennie można użyć mąki kukurydzianej.


czwartek, 05 kwietnia 2012, kuchning

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Lista Blogów Kulinarnych