Blog > Komentarze do wpisu

Babka cytrynowa ucierana.

Babka najlepsza ze wszystkich, jak u Babci. Można przygotować ją z pomocą miksera, ale moim zdaniem najlepsza wychodzi, gdy włożymy w nią trochę więcej pracy i użyjemy makutry. Babka długo utrzymuje świeżość. W środku puszysta, z delikatną skórką z wierzchu. Dzięki użyciu dobrych jaj moja babka miała cudownie żółty kolor. Przepis pochodzi z książki „Kuchnia polska”, którą wiele lat temu dostała moja Babcia. Niestety książka nie jest w najlepszym stanie i nie wiem, kto jest jej autorem. Przepis zacytuję dokładnie, dlatego niech nie zdziwi Was język, jakim został zapisany ;).

Przygotujcie:

  • 20dkg mąki pszennej
  • 5dkg mąki ziemniaczanej
  • 15dkg masła
  • 15dkg cukru w mączce
  • olejek migdałowy*
  • 2dkg masła do formy
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 cytryna lub 1 łyżka „Cytrynalu”**
  • 4 duże jaja
  • cukier waniliowy
  • ½ paczki proszku spulchniającego
  • 3dkg cukru w mączce do posypania

Wykonanie:

Przygotować formę (u mnie silikonowa). Mąke zmieszać z proszkiem, przesiać. Masło utrzeć na pulchną masę, dodawać kolejno żółtka, stopniowo przesiany cukier, wanilię (cukier waniliowy), otartą skórkę z cytryny, olejek migdałowy, wycisnąć sok z cytryny. Wszystkie składniki starannie utrzeć. Ubić i dodać pianę (z białek), przełożyć do wysmarowanej i wysypanej mąką formy babowej, włożyć do średnio nagrzanego*** piekarnika na 30-40 minut. Gdy ciasto jest suche (spróbować drewnianą szpilką), wyjąć. Lekko ostudzić. Wyrzucić z formy. Gorąca babkę oprószyć cukrem z wanilią.

 babka_zblizenie

* Pominęłam

** „Cytrynal” to było coś jak kwasek cytrynowy. Użyłam soku z cytryny

*** 1800C

wtorek, 24 kwietnia 2012, kuchning

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Lista Blogów Kulinarnych