Blog > Komentarze do wpisu

Babka cytrynowa ucierana.

Babka najlepsza ze wszystkich, jak u Babci. Można przygotować j± z pomoc± miksera, ale moim zdaniem najlepsza wychodzi, gdy włożymy w ni± trochę więcej pracy i użyjemy makutry. Babka długo utrzymuje ¶wieżo¶ć. W ¶rodku puszysta, z delikatn± skórk± z wierzchu. Dzięki użyciu dobrych jaj moja babka miała cudownie żółty kolor. Przepis pochodzi z ksi±żki „Kuchnia polska”, któr± wiele lat temu dostała moja Babcia. Niestety ksi±żka nie jest w najlepszym stanie i nie wiem, kto jest jej autorem. Przepis zacytuję dokładnie, dlatego niech nie zdziwi Was język, jakim został zapisany ;).

Przygotujcie:

  • 20dkg m±ki pszennej
  • 5dkg m±ki ziemniaczanej
  • 15dkg masła
  • 15dkg cukru w m±czce
  • olejek migdałowy*
  • 2dkg masła do formy
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 cytryna lub 1 łyżka „Cytrynalu”**
  • 4 duże jaja
  • cukier waniliowy
  • ½ paczki proszku spulchniaj±cego
  • 3dkg cukru w m±czce do posypania

Wykonanie:

Przygotować formę (u mnie silikonowa). M±ke zmieszać z proszkiem, przesiać. Masło utrzeć na pulchn± masę, dodawać kolejno żółtka, stopniowo przesiany cukier, wanilię (cukier waniliowy), otart± skórkę z cytryny, olejek migdałowy, wycisn±ć sok z cytryny. Wszystkie składniki starannie utrzeć. Ubić i dodać pianę (z białek), przełożyć do wysmarowanej i wysypanej m±k± formy babowej, włożyć do ¶rednio nagrzanego*** piekarnika na 30-40 minut. Gdy ciasto jest suche (spróbować drewnian± szpilk±), wyj±ć. Lekko ostudzić. Wyrzucić z formy. Gor±ca babkę oprószyć cukrem z wanili±.

 babka_zblizenie

* Pominęłam

** „Cytrynal” to było co¶ jak kwasek cytrynowy. Użyłam soku z cytryny

*** 1800C

wtorek, 24 kwietnia 2012, kuchning

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Lista Blogów Kulinarnych